Onze geschiedenis

Meer dan 60 jaar geleden deed de Pinguin haar deuren open in Schiedam-oost, van oorsprong een ijssalon. Een aantal overnames later kwam de zaak in 1994 in handen van Soe & Mee. De Pinguin was indertijd nog gevestigd aan de Ampèrestraat. Soe & Mee voelden zich direct thuis in Oost. Maar drie jaar later pakten zich donkere wolken boven hun hoofd. In het kader van stadsvernieuwing moest een groot deel van de straat worden gesloopt. De zaak bleef tot het laatste moment open, maar had zwaar te lijden onder verzakkingen als gevolg van de sloop van nabijgelegen blokken. En onder onzekerheid over de toekomst. Soe & Mee waren inmiddels erg gehecht aan ‘hun’ buurtje, maar het was nog onduidelijk of ze op dezelfde plek terug konden komen. 

Dankzij de steun van de trouwe klanten, de mensen van de bewonersvereniging en de zakelijke adviezen van speelautomaten leverancier Kosmos, bleef de zaak letterlijk en figuurlijk overeind. Soe & Mee besloten om een pand te kopen in de nieuwbouw op de hoek van de Ampèrestraat met de Van Swindenstraat. In afwachting van de voltooiing daarvan overbrugden ze 2,5 jaar in een portakabin op het Edisonplein en eind 1996 konden ze eindelijk de sleutel van hun huidige locatie in ontvangst nemen.

Voor veel Oosterlingen is de Pinguin een belangrijke ontmoetingsplek in de wijk geworden. Naast patat bakken zijn Soe & Mee altijd in voor een praatje. De Pinguin is daarom al sinds jaar en dag een begrip in Schiedam-Oost. Naast verse friet, hebben ze ook veel specialiteiten uit de eigen keuken die ze dagelijks vers bereiden: loempia, kroepia, hete kip, kipsaté, warm vlees en de befaamde Pingsalon! De Pingsalon is een wat verfijnde versie van de Rotterdamse kapsalon. Met verse frites, mals stukjes gemarineerde kip, gesmolten kaas, zelfgemaakte knoflooksaus, frisse sla en groente. Er werd heel veel om de kapsalon gevraagd, maar dat werd al in veel zaken verkocht, dus had Soe een eigen variant bedacht. Inmiddels is dit zo’n populair gerecht geworden, dat er zelfs mensen buiten Schiedam speciaal voor de Pingsalon komen. Onze quote is ook: ‘Altijd zin in de Ping!’